Vær detektiv i dit eget liv

Et af de store spørgsmål for myelomatose- og andre kræftpatienter er: Giver kemo egentlig kemohjerne? Eller er det selve kræften, der giver kognitive udfordringer? Og hvad kan vi som patienter gøre for, at livet med ”kemohjerne” eller kognitive udfordringer bliver nemmere? Myelomatosebladet har talt med neuropsykolog Ali Amidi, som også kommer på foreningens jubilæumsseminar d. 9-10. november.  Hvad ved vi, hvad oplever vi og hvad kan vi gøre ved det?

Mange oplever det

Det er ikke unikt for AL amyloidose eller myelomatosepatienter. I Myelomatosebladet nr. 3 for 2023, som netop er udkommet, fortæller Ali Amidi:

– En tredjedel af kræftpatienterne ligger højt i forhold til kognitive udfordringer, en tredjedel går igennem uden at kunne mærke det kognitivt, og en tredjedel bliver ramt i mild grad. Nogle bliver ramt allerede under behandlingen og andre først senere.

Ali Amidi fortæller om hvad vi faktisk ved, og hvad vi ved vi kan gøre, og at søvn er vigtig for alle, og især for kræftpatienter.

– Vi ved, at 50 procent af kræftpatienter sover dårligt. Fra studier, hvor man har fulgt brystkræftpatienter i syv-ni år efter afsluttet behandling, ved vi, at de stadig har søvnproblemer så mange år efter. Og der er evidens for, at hvis man kan forbedre sin søvn og være fysisk aktiv, så har det en positiv effekt på de kognitive funktioner.

Læs bladet

Hvis du, eller din pårørende med kræft, oplever udfordringer med at huske, at klare dagliglivets opgaver og at være forvirret, så kan vi varmt anbefale at læse samtalen med Ali Amidi i Myelomatosebladet nr. 3, 2024.

I samme blad er der også en reportage fra Fynsnetværket, der sendte hjernerne til fittnes – og lærte om SMART training.

 

Skriv en kommentar