Adgang til de rigtige behandlinger udgør kun en brøkdel af omkostningerne i sundhedsvæsenet. Dette påpeges af de mere kompetente sundhedsøkonomer og også af læger og sygeplejersker indenfor de enkelte områder. Myelomatosebladet har talt med projektsygeplejerske Janie Kierkegaard og overlæge Thomas Lund.
Hjemmebehandling, hvor man får bragt sin medicin hjem og selv tager den, eller hvor en hjemmesygeplejerske kommer og giver medicinen, bliver efterhånden et tilbud til AL amyloidose og myelomatosepatienter. Et tilbud, der for mange giver en væsentlig forbedring af livskvaliteten.
Læs mere i Myelomatosebladet nr. 3 – 2024, som netop er udkommet.
Fra Myelomatosebladet nr. 3 – september 2024
På OUH og andre danske hospitalsafdelinger kører en lang række forsøg med hjemmebehandling. Dels er det mere rationelt og kan spare læge- og sygehusressourcer, og dels er der mange patienter, der ønsker det. Thomas Lund, overlæge, ph.d. ved Odense Universitetshospital på hæmatologisk afdeling, forklarer:
– Vi bliver bedre og bedre til at behandle myelomatosepatienter, og den medicin, vi behandler med, bliver mildere og mildere. Det er rigtig godt, men det betyder også, at patienterne typisk skal have behandling hyppigere. Hvis de hver gang skal på hospitalet, risikerer de at bruge en stor del af den ekstra levetid på transport til og fra hospitalet. For os læger er målet med behandlingen ikke at give patienterne ekstra tid på hospitalet, men ekstra tid hjemme med deres familie i deres liv. Det er det, der giver livskvalitet.
På Folkemødet på Bornholm deltog Dansk Myelomatose Forenings formand, Carsten Levin, og Thomas Lund også i et panel sammen med direktør for Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, formand for Medicinrådet, Jørgen Schøler, og politikere.
Her pointerede Thomas Lund, at det er en misforståelse, når man sparer på de rigtige livreddende behandlinger til patienterne. De udgør kun en lille del af omkostningerne i sygehusvæsenet. Thomas Lund fremhævede igen, hvordan man i højere grad skal arbejde med, hvad der kan mindske belastningen i sundhedsvæsenet, herunder hvordan mange af kræftbehandlingerne kan gives som hjemmebehandling fremfor på sygehuset.
Se også, hvad patienterne siger:
I bladet fortæller flere patienter også om deres oplevelser med at tage de avancerede behandlinger selv.
Roja Pakari fortæller blandt andet:
– Nu er jeg i hænderne på mig selv, og jeg kan gøre det på min måde. På en eller anden måde – og det lyder måske mærkeligt – men det har givet mig mere selvtillid, at jeg selv kan gøre det.
Susie Rasmussen fortæller dog også, at hjemmebehandling ikke kun behøver at være en dans på roser.
Læs mere om forsøg med hjemmebehandling og patienternes oplevelser i det nummer af Myelomatosebladet, der er på vej med posten til alle abonnenter. Alle medlemmer har allerede modtaget bladet i pdf-format via e-mail.