Tilliden til Medicinrådet er på spil

Jesper Fisker, Adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse

I en kronik i Altinget retter Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Anja Skjoldborg Hansen, formand for Brystkræftforeningen, og Carsten Levin, formand for Dansk Myelomatoseforening, kritik mod Medicinrådet for manglende transparens og utilstrækkelig brug af evidens i godkendelsesprocessen af nye kræftbehandlinger.

Kritikken påpeger, at rådets nuværende praksis begrænser patienters adgang til potentielt livreddende behandlinger. Der opfordres til en grundlæggende ændring af Medicinrådets arbejdsmetoder for at sikre en mere faglig, gennemsigtig og evidensbaseret tilgang, som kan accelerere adgangen til innovative behandlingsmuligheder for danske kræftpatienter.

Read more

Medicinrådets beslutninger koster liv!

Jørgen Schøller Christiansen, formand for Medicinrådet, foto Medicinrådet

For over et år siden afviste Medicinrådet, at danske myelomatosepatienter kunne få CAR-T-cellebehandlingen cilta-cel. I mellemtiden er myelomatosepatienter døde som en konsekvens af denne beslutning, mens andre har måttet leve med en væsentligt forringet livskvalitet.

På onsdag den 26. november genvurderer Medicinrådet cilta-cel. Et nej vil medføre, at endnu flere dør unødigt tidligt eller må leve med vedvarende forsøg på at holde sygdommen i ro ved hjælp af ældre og, i mange tilfælde, mere barske behandlingsmetoder.

Read more

Medicinrådets afgørelser er politiske. Det fører til besynderlige og ufaglige beslutninger

Brystkræftforeningen undrer sig – fuldstændig som Myelomatoseforeningen – over Medicinrådets afvisning af innovative behandlinger, der kan gøre den største forskel for danske kræftpatienter. Især undrer man sig over, at det ikke er evidens, international forskning og faglighed, der ligger til grund for beslutningerne.

Read more

Etnicitet påvirker ikke prognosen for myelomatose

En undersøgelse gennemført af Aalborg Universitetshospital viser at hæmatologiske patienter med indvandrerbaggrund ikke klarer sig dårligere end tilsvarende danske myelomatosepatienter, når det gælder den helt afgørende 5-års overlevelse. Det er rigtig godt nyt, da sproglige og andre barrierer jo kan være af stor betydning ved behandling af disse komplekse sygdomme. Der er dog andre patientgrupper, hvor der er en forskel.

Undersøgelsen omfatter patienter med de væsentligste blodkræfttyper, inklusiv myelomatose og er offentliggjort i European Journal of Epidemiology i juli i år.

Read more

Vær detektiv i dit eget liv

Et af de store spørgsmål for myelomatose- og andre kræftpatienter er: Giver kemo egentlig kemohjerne? Eller er det selve kræften, der giver kognitive udfordringer? Og hvad kan vi som patienter gøre for, at livet med ”kemohjerne” eller kognitive udfordringer bliver nemmere? Myelomatosebladet har talt med neuropsykolog Ali Amidi, som også kommer på foreningens jubilæumsseminar d. 9-10. november.  Hvad ved vi, hvad oplever vi og hvad kan vi gøre ved det?

Read more

Hjemmebehandling – vejen frem

Overlæge Thomas Lund og projektsygeplejerske Jannie Kirkegaard har som mål, at hjemmebehandlingen giver patienterne mere tid hjemme i deres liv og hos deres familie, og minimerer tiden på hospitalet. Foto: Jacob Christian Hansen.

Adgang til de rigtige behandlinger udgør kun en brøkdel af omkostningerne i sundhedsvæsenet. Dette påpeges af de mere kompetente sundhedsøkonomer og også af læger og sygeplejersker indenfor de enkelte områder. Myelomatosebladet har talt med projektsygeplejerske Janie Kierkegaard og overlæge Thomas Lund.

Hjemmebehandling, hvor man får bragt sin medicin hjem og selv tager den, eller hvor en hjemmesygeplejerske kommer og giver medicinen, bliver efterhånden et tilbud til AL amyloidose og myelomatosepatienter. Et tilbud, der for mange giver en væsentlig forbedring af livskvaliteten.

Læs mere i Myelomatosebladet nr. 3 – 2024, som netop er udkommet.

Read more

Rigshospitalet – skimmelsvamp under kontrol

Skimmelsvampen Aspergillus flavus har hjemsøgt flere afdelinger på Rigshospitalet, og har også ført til enkelte tragiske udfald, især på afdelingen for børn med kræft. Situationen er nu ved at være under kontrol og der er grund til håb om at yderligere svampeinfektioner kan undgås. Læs mere i Myelomatosebladet nr. 3-2024, som netop er udkommet.

Read more