Myelomatosebladet har talt med overlæge Agoston Szabo om de store fremskridt vi i disse år ser i behandlingen af myelomatose. I overenstemmelse med de øvrige hæmatologer giver han udtryk for at de nye bispecifikke antistofbehandlinger sammen med CAR-T cellebehandling giver nyt håb til mange myelomatosepatienter.
I takt med at CAR-T-cellebehandling bliver en del af standardbehandlingen for danske myelomatosepatienter, er der samtidig stor opmærksomhed på teclistamab som et effektivt og mere tilgængeligt alternativ.
Afdelingslæge Agoston Szabo fra Rigshospitalets Afdeling for Blodsygdomme understreger, at selvom CAR-T-behandlingen cilta-cel er meget lovende, er den kun tilgængelig for få patienter. Teclistamab derimod kan gives bredere, er allerede tilgængelig på afdelingerne og har vist sig som en af de bedste behandlinger mod myelomatose til dato.
“Vi står nu med to luksusbehandlinger. Cilta-cel er en fantastisk behandling, men teclistamab er lettere tilgængelig og vil sandsynligvis gøre en større forskel for myelomatosepatienter som helhed,” siger Agoston Szabo.
Han understreger, at patienter bør tage den behandling, de har adgang til, da teclistamab allerede har givet langvarige remissioner på over tre år for flere patienter.
Samtidig efterlyser han flere behandlingsmuligheder og er skuffet over, at Medicinrådet har afvist det bispecifikke antistof talquetamab, som kunne have givet endnu flere patienter en effektiv behandlingsmulighed.
Teclistamab spiller en afgørende rolle i behandlingen af myelomatose, og med flere nye behandlinger i horisonten er der håb om, at patienter i fremtiden vil få endnu flere muligheder for livsforlængende behandlinger.
Læs mere på side 38 i Myelomatosebladet nr. 1 – 2025, som udkommer her i marts. Myelomatosebladet udsendes til alle medlemmer af foreningen samt til nøglepersoner indenfor sundhedspolitik, hæmatologer og forskere.